Nieuw, glutenvrij én vegan?

Fonio is een nieuw en nog onbekend glutenvrij zaadje met grote gezondheidsvoordelen. Meer dan zijn concurrenten. Naast het feit dat onze fonio glutenvrij is, is dit wonderzaadje vegan, 100% bio, rijk aan proteïne en geschikt voor elk dieet.

Nog meer voordelen?

De kooktijd? Korter dan alle andere superfoods. 3 minuten en het staat op tafel. Makkelijk te verteren? Geen probleem, fonio heeft een glycemische index van 35 wat het kleine zaadje beter te verteren maakt dan de rest, en het is ook nog eens beter voor je bloedsuikerspiegel. Ben je nog benieuwd naar de hoeveelheid essentiële aminozuren? Maar liefst 9! Je lichaam maakt deze niet van zichzelf aan en deze krijg je binnen door middel van voeding. Aminozuren zijn essentieel voor de ontwikkeling van je botten en je lichaam.

Hoe kan ik het gebruiken?

Met zijn volle, nootachtige smaak is fonio heerlijk. Vervang couscous of rijst voor fonio in je favoriete gerecht. Het neemt sauzen en kruiden prachtig in zich op waardoor het de perfecte basis is voor bijna alles.
De mogelijkheden zijn eindeloos. Deel vooral je ideeën of recepten met ons! 

Doe 50g fonio en een beetje olie in een pan. Bak voor 2 minuten

Voeg 100ml heet water toe. Kook en roer voor max 1 minuut tot het water is geabsorbeerd

Leg het op een bord of kom. Roer rustig door met een vork en geniet!

Oorsprong

Fonio is al eeuwenoud. Er wordt geschreven dat het al meer dan 5000 jaar oud is. ‘The ancient grain’ wordt het ook wel genoemd. Dit maakt fonio tot het oudste zaadje ooit verbouwd in Afrika. Een andere bijnaam is ‘ñamu buur’ (voedsel voor royalty). Fonio werd zelfs gevonden in pyramide tombes. Het werd zo gewaardeerd dat het mee moest naar het hiernamaals 

Reden om bang te zijn dat Afrikanen te kort komen door de import van fonio is trouwens niet nodig. Waar andere gewassen het lastig krijgen groeit fonio juist fantastisch op droge, niet vruchtbare grond. Het zaadje is heel betrouwbaar en groeit altijd. De economie wordt juist ondersteund door de sinds kort pas toegelaten export van fonio. Door klimaatverandering wordt het verbouwen van gewassen steeds lastiger. Doordat fonio altijd doorgroeit is de export van fonio belangrijker dan ooit.

voedingswaarden
Per 100g
Calorieen
1425 kj – 341 Kcal
Vet
2,2 g
Verzadigde verzuren
0,8 g
koolhydraten
87, 8 g
Suiker
<0,5 g
Vezels
1,4 g
Protein
7, 8 g
Zout
0.03 g